Whisky


Whisky

Whisky (Schots/Canadees) of whiskey (Iers/Amerikaans) is een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten.

De naam komt van het Iers-Gaelische uisce beatha of Schots-Gaelische uisge beatha, kortweg fuisce, dat “levenswater” betekent. Fuisce werd verengelst tot whisk(e)y. De uitspraak is [ˈɪʃcə ˈbʲahə] of fonetisch in het Nederlands ongeveer iesjkje bjahe. Dit varieert van [ɯɪʃkə ˈbɛə] tot [ʋɪʃkə ˈpjɑː]: bij benadering wisjkebèë tot oe-isjke pjaa.

Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Gist zet de in het beslag aanwezige suikers om in alcohol. Zo ontstaat een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5%. Deze vloeistof wordt gedistilleerd waarbij ongewenste stoffen in de spoeling achterblijven en de damp met een hoger alcoholpercentage opgevangen en gecondenseerd wordt. Vervolgens wordt dit resultaat verdund tot het alcoholpercentage 65% bedraagt, en in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen. Na een bepaalde tijd (afhankelijk van de toepasselijke wetgeving) mag ze whisky genoemd worden en wordt ze gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces bij het bottelen en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering. De leeftijd van een whisky slaat daarom op de tijd dat hij gerijpt heeft.

bij alcoholpercentages tot 45 procent (die van veel gangbare whisky’s) drijft het alcohol naar boven, naar de oppervlakte. En guaiacol dus ook. Is het alcoholpercentage hoger, dan raakt de bovenste whiskylaag verzadigd. De alcohol zoekt zijn toevlucht dan maar wat meer halverwege het glas, en de smaakmakers volgen. Daar is maar een beperkte hoeveelheid van, dus dat gaat ten koste van de in de neus springende bezetting bovenin.

Zie daar, in die computermodellen, het antwoord: door er water bij te gieten voelt de alcohol en dus de guaiacol genoeg ruimte om het plafond op te zoeken. Het zal de liefhebber vermoedelijk worst wezen, die wist immer allang dat dit werkt.

Benieuwd naar ons assortiment? Neemt u dan eens een kijkje in onze webshop.